• Do & Soo Zeldenrust

Het ondraaglijke draaglijk maken

Bijgewerkt op: 13 sep.

Je lichaam is gebroken op het moment dat je werd gescheiden van je grootste verbintenis: je moeder en jouw afkomst. Eenmaal in een nieuw gezin en ander land word je verplicht om je hieraan te hechten. Niet alleen vanuit de omgeving, maar ook vanuit jezelf om te overleven. Je kunt je als kind alleen staande houden door je aan te passen. Zodra er dan later toch “problemen” komen wordt het gebagatalliseerd of probeert je omgeving het te “fiksen”. Je was immers zo netjes aangepast (lees: verwesterd).


Je wordt ouder, het onbestemde gevoel en het anders zijn dan je omgeving blijft diep van binnen aanwezig en komt langzaam naar de oppervlakte. Tot het punt dat je er door (terugkerende) relatieproblemen, issues op de werkvloer of gezondheidsklachten niet meer omheen kunt. Waar moet je het zoeken en bij wie moet je zijn? Is er iemand die écht kan begrijpen wat jij doormaakt en wat jij voelt? Meestal niet in je directe omgeving en ook niet bij de reguliere hulpverleners. En toch wil je een eind aan de intense pijn, het onverwerkte verdriet en (de dubbele) rouw. Een einde aan het verlangen naar een thuis, huis of een plek en een verzachting van Hi-reath, een diepe heimwee.


Sommigen van ons bereiken een punt dat ze dit allemaal niet meer willen voelen en kunnen de confrontatie niet meer aan. Ze voelen zich daarnaast ook nog schuldig tegenover hun adoptie-ouders omdat ze de druk van het "gelukkig" zijn niet aan kunnen. Ze zijn op.


Door deze uitzichtloos lijkende gedachten en grootste angsten te delen met gelijkgestemden, kun je dit doorbreken en zul je voelen dat je niet meer alleen bent. Dat het echt beter wordt. Dat je deze pijn wél aan kunt en het gaat leren omarmen omdat je het gaat begrijpen en het nooit meer alleen hoeft te dragen.


Wij als AFC coaches kunnen het helaas niet voorkomen wat er afgelopen oudjaarsdag is gebeurd. Dat er toch geadopteerden zijn die geen uitweg zagen. Het enige wat wij kunnen doen is er voor jullie zijn. Herkenning en erkenning geven en delen. Jullie laten weten dat je niet alleen bent en dat er een plek is om jezelf te leren en mogen zijn. Met al je vragen, verdriet, angsten en gedachten. Maak het kenbaar en laat je horen. Wij zorgen voor een luisterend oor, de juiste nazorg en de nodige bewustwording in de buitenwereld.


Door Dong Mi Engels en Soorien Zeldenrust

Namens team AFC

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven