Zoeken
  • Soorien Zeldenrust

Ze denken: kun je het niet gewoon accepteren zoals het is?"

PIJN EN VERDRIET

De 34-jarige Soorien coacht mensen die vragen hebben over hun afstamming. Zelf heeft ze daar ook mee gestruggeld. Ze werd als baby van drie maanden geadopteerd uit Zuid-Korea. Ze ervaart daardoor veel pijn en verdriet in haar lichaam. "De grootste struggle is dat de maatschappij niet begrijpt waarom je rouwt. Anderen denken: hoe kun je nou rouwen om iemand die je nooit hebt gekend? Mensen kunnen zich niet indenken dat wij een pijn in ons lijf voelen, maar het is net alsof je iemand mist die is overleden. Het wordt ook wel 'stil verdriet' genoemd." Soorien merkt dat ze door anderen vaak niet wordt begrepen. "Ze denken: kun je het niet gewoon accepteren zoals het is?"


THERAPIE

In de praktijk van Soorien komen veel geadopteerden die problemen ervaren, maar moeite hebben om hun emoties te uiten. "Dat kan komen door de overlevingsstand waarin je als kind leeft als je geadopteerd wordt. Je moet je gevoelens wegstoppen, want stel dat diegene weer weggaat?"

Volgens haar zouden geadopteerden al van kinds af aan therapie moeten krijgen. "Adoptieouders kunnen aangeven waar ze behoefte aan hebben, maar een kind kan dat niet. Die is alleen maar aan het overleven. En vaak durven ze op jonge leeftijd ook hun problemen niet aan te geven, uit angst om weer iemand kwijt te raken." En ook al zou je er als kind over praten, dan is er volgen Soorien nog geen juiste hulp te vinden. "Er zijn maar weinig hulpverleners hierin gespecialiseerd."

GEEN SPROOKJE

Soorien heeft geen verwijten aan haar adoptieouders, maar ze snapt dat anderen, zoals Jenny, dat wel hebben. "Omdat sommige adoptieouders adopteren om hun eigen kinderwens te vervullen. Daar komt veel bij kijken. De geadopteerde moet gedwongen een nieuw leven creëren en daar overleven. En omdat de adoptieouders vaak al een trauma hebben, zoals het verlies van een kind of het omgaan met onvruchtbaarheid, is het kind vaak al getekend."

Volgens Soorien zou het voor elk kind het beste zijn om in de eigen cultuur te blijven. "Adoptieouders denken iets goed te doen door een kind te redden uit een moeilijke situatie en om zo aan hun eigen kinderwens te voldoen. Maar adoptie is geen sprookje waarin je een kind redt. Misschien was het kind helemaal niet in nood. Misschien is het wel gestolen of weggehaald voor geld."

Soorien begrijpt dat er echt wel kinderen in nood zijn die hulp nodig hebben, maar zij vindt dat dit zoveel mogelijk in eigen land moet worden opgelost. "Er zijn hier ook zoveel pleegkinderen. Het enige verschil is dat een pleegkind niet meteen wettelijk van jou is."


PRAAT EROVER

Soorien geeft aan andere geadopteerden mee dat je het beste kunt praten over je struggles. "Luister goed naar jezelf en wat je voelt. Laat je niet door een ander vertellen wat je moet voelen. Zoek uit wat voor hulp bij jou past en zoek een uitlaatklep, zoals rappen of dansen. Doe het op jouw manier en in jouw tempo."

Geadopteerden die last hebben een depressie of andere psychische problemen kunnen contact opnemen met AFC Nederland of FIOM.


Wil je meer lezen? Zie onderstaande link:
24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

POSTPARTUM