top of page
zero-take-jF-quKmD-gU-unsplash.jpg

Systemisch coach

RM201455-Kopie1.jpg

Systemisch

Waarom systemisch coachen?

Tekst: School voor Systemisch Bewustzijn (SSB) en adoptieopstellingen (onderdeel van SSB)

School voor Systemisch Bewustzijn


De school is ontwikkeld voor degenen die zich willen verdiepen in het werk van Wolfgang Könighaus en Jeong WoonSeok (Hilbrand Westra). Daarmee is deze school ingebed in de Westerse en Oosterse filosofie. Dit levert een TransContextueel Systemische Fenomenologische stroming op die de weg naar verbinding niet eenvoudig verhandelt, maar verbindt met diverse ziens- en werkwijzen waarbij zowel gebruik gemaakt wordt van wetenschappelijke als complementaire bronnen. (bron SSB)

 

Het systemisch werk kan worden gezien als een geëvolueerde vorm van de sociale systeemtheorie dat al langer bekend was in Nederland. Echter, systemisch werk gaat verder daar waar de systeemtheorie is gestopt. Het onderzoekt de inter- en transdynamische werkelijkheid van de interacties van mensen en hun context. Met name dat wat niet uitgesproken wordt of moeilijk onder woorden gebracht kan worden, lijkt het systemisch werk (ongeziene) essentiële dynamische interacties van betrokkenen in kaart te kunnen brengen en daarmee de vaak onopgelost spanningsvelden.

 

Uitgangspunten van SWO zijn bijvoorbeeld interacties tussen de elementen; binding, hechting en loyaliteit (bhl) ten opzichte van binding, ordening en balans (bob) en plaats, positie en rol (ppr). Eenvoudig gezegd, hoe kinderen met hun ouders en families zijn verbonden en het gevolg daarvan voor latere relaties. Zakelijk of privé.

 

Het unieke van deze methode is, dat het de persoon niet scheidt van de omgeving en relaties die het heeft met anderen. Het vereenvoudigt de complexe lagen waarmee we elke dag te maken hebben.

SB23.Korea beeld.jpg
bottom of page